Krankenverbot! Förbud mot sjuka!

Man ser klart och tydligt vilken linje som Alliansen slagit in på. En linje som kommer att vara förrödande mot hela samhället. Glada i hågen äntrar Alliansens makthavare den ena scenen efter den andra i sin jakt på allt massmedialt utrymme som kan hjälpa dem att föra ut den människofientliga politik de företräder. Nu ska alltså skatt på inkomster sänkas igen. Återigen ska andra männsikor som inte arbetar eller är sjuka få veta genom massmedia att de inte duger, att de är en belastning för samhällsapparaten. Straffet ska kännas, straffet ska märkas, straffet ska ha moraliskt inverkan på dem som arbetar. Våga bara inte bli sjuka! Våga inte ens andas orden om att ni känner er krassliga! Gå till arbetet trots att ni är sjuka, smitta ner alla andra på ert jobb. Och nåde er om ni skulle bli långvarigt sjuka, då ställs ni utanför systemet och trängs ihop i Sjukreservaten, där Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte tvekar inför att utsätta er för förnedrande aktioner.

Alliansen är så fruktansvärt genomskinliga i sina aktioner, uttalanden och göranden. Genom att sänka skatten på inkomst vill de försäkra sig att de behåller sina väljare, oftast sådana från mer besuttna livsvillkor, med en gräddfil i tillvaron då vi alla vet att i Sverige är ingen lik inför lagen. Den konventionen i demokratin är en chimär. Så mycket falskhet bor det där, sjöng Anita Lindblom i sin sång "Sånt är livet". Jag håller med henne. I politiken är ingenting att lita på. Oppositionen har gjort ett fruktansvärt dåligt arbete genom att alldeles försent reagera på de nu införda sjukförsäkringsreglerna exempelvis. Oppositionen förlorade makten 2006 och jag bara undrar var ända in i glödheta har ni hållit hus hela tiden sedan dess? Suttit och sovit på era tjänsterum?
Att socialdemokraterna inte vågat opponera sig för mycket beror ju på att de är medskyldiga till hur sjuka hanteras idag. Fråga Anna Hedborg vad hon sysslade med under deras mandat. Jo, hon och andra i socialdemkratiska partiet påbörjade slakten av välfärden.
Så blåögda deras  väljare måste vara?

Medan den politiska tragikomiska föreställningen pågår för fullt på Rosenbad så försätts sjuka i karantän på Försäkringskassan via nekande av sjukersättning, de förvisas ut i en tillvaro utan ersättning. Trots Christina Husmark Pehrssons enfaldiga uttalanden om att ingen ska vara utan skydd. Ja, 4000-5000 kronor i månaden är ju ett ofantligt bra skydd när räkningarna dimper ner i den brevlåda man har, om man fortfarande har en brevlåda att tömma.
Sjuka runtom i landet får suga på de sista reseverna de har. Men tillslut får staten ändå ta smällen när systemet gått helt åt pipan! Staten kommer ändå få ta den smällen. Den dagen när den kommer.

Alla ska med! Så sade socialdemokraterna. Somliga ska med! Säger Alliansen.
Jag kommer inte med! Säger jag.

Socialbidrag - ingen sinekur Elisabeth!

I dagens Expressen skriver Elisabeth Höglund en liten krönika om en för henne riktig solskenshistoria. Den handlar om Sven-Åke som raskt och lätt tog sitt pick och pack, drog till Stockholm och fick jobb på direkten, ett föredöme för andra ungdomar tyckte hon. Sedan skrev hon i samma artikel om unga kvinnor i Hofors som enligt henne hade cementerat sitt levnadssätt på alla bidragen de fick.
Jag kan hålla med Elisabeth på en enda sak - att leva livet på bidrag inte är något att stå efter. Men jag kan inte låta bli att reta mig på artikeln av den orsaken att här sitter återigen en människa och uttalar sig i stora ordalag om hur negativt det är med bidragsberoende. Jo, det är det. Men i många människors liv kanske det inte finns något annat val. Just då. Fast de numera hårda och inhumana reglerna i sjukförsäkringen och arbetsmarknadens katastrofdemografi ska vi inte göra oss illusionen om att det skulle vara lätt att få socialbidrag. Det är det inte.
När du redogjort alla dina olika förehavanden på socialen så har du inget privatliv mer. Och för att uppbära ersättningen ska du enligt nya systemet på något sätt arbeta och tillföra samhället något. det är bara det att det inte finns jobb åt alla, det finns jobb men de flesta kommer aldrig till arbetsförmedlingens kännedom, om de skulle göra det så är de i många fall redan tillsatta innan. Och för arbetsgivarna är det en guldgruva att få anställda på konstgjord väg som man dessutom inte behöver betala lön till utan man får faktiskt 225:- om dagen för dessa utsatta människor, om de är inskrivna i arbetsförmedlingens stolta projekt Jobb och Utvecklingsgarantin.
Även om det finns bestämmelser på att alla jobb ska utlysas på arbetsförmedlingen. Där bet sig de styrande i tummen. Här har vi ett system som inte fungerar.
Så Elisabeth och jag kan vara överens om en sak. Systemet fungerar inte. Inom kort kommer det finnas ännu mindre jobb åt dessa ungdomar som aldrig får en ärlig chans att träda in på arbetsmarknaden.
Men i mitt tycke heter största bromsklossen arbetsgivarna som i mångt och mycket hellre tar in en praktikant från arbetsförmedlingen som man dessutom får betalt för.

Och de unga mammorna i Hofors? Varför fastnar de i bidragsberoende? Av den enkla orsaken att de inte fått den stimuleringen de skulle haft för sin fortsatta utveckling, från början. Vi ska vara ärliga, det finns de som skaffar barn av den orsaken att de ser fördelarna med bidragen, lite naivt kanske, för de faktiska kostnaderna för att ha barn överstiger vida alla de bidrag som ingår i barnens välfärd.
Att söka socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter i dag i det nya systemet, är ingen sinekur. Du får vränga dig ut och in, blotta dig, förnedra dig, det är vad det handlar om.
Jag tror säkert att om dessa unga kvinnor och män också,  fått en mycket mer annorlunda tillvaro om de hade fått rätt verktyg att handskas med det här från början. Så hade kanske fler haft det som Sven-Åke och färre det som kvinnorna i Hofors.
Med ansvar.

Trälarnas Marknad?Gamla dagars Arbetslinje!


Foto: Arbetare i kö!

Jag hade väl aldrig trott att det skulle bli så här i lilla Trygga Sverige där individens intressen skulle tillvaratas! Det vi ser nu är en utveckling som är mycket skrämmande. Här förvandlas människor till trälar i ett nytt system, jobb och utvecklingsgarantin på arbetsförmedlingarna runt om i landet. Och när "smekmåndanen" på 450 dagar är slut förpassas trälarna ut på den riktiga trälmarkanden där uppköparna står på rad för att skåda given träl i mun. Då får man vara glad om man mot allförmodan skulle ha friska tänder för annars väntar de ännu sämre träljobben på en. Och de som tillslut inte kan komma till nytta alls körs med omilda händer på porten av arbetsförmedlingen för att låsas in på Samhall AB där de inte är ivägen för den övriga samhällsutvecklingen. Där de inte syns. Och på Samhall AB vet man vad att göra med dessa "miserablés" man kastar in dem i olika sysselsättningar med mycket låga löner, de ska ju vara glada och tacksamma att de får något alls!
Helst av allt skulle de slicka den stövel som sparkar på dem!

Det finns ju visserligen undantag på detta där aspiranten/trälen mot all förmodan skulle träffa på en vettig person som ger dem en vettig sysselsättning. Just det sysselsättning var ordet för jag ser ingenstans att det kallas för arbete. detta har arbetsförmedlingen noga tänkt ut för att kväsa eventuella protester om att de förmedlar legala svartjobbare eller som det riktiga ordet är -trälar.
Forna tiders trälar fick nöja sig med en liten skärv, kanske ett mål mat om dagen och en liten hög med hö att sova på längst bort i stallet där ingen såg dem, eller svinstian. Där fick de hålla till för att invänta ägarens order.
Idag ses de här människorna på med lystna ögon av arbetsgivare som formligen älskar billig arbetskraft, njaa, helst av allt skulle den vara gratis, så slipper man ju alla avgifter.
Men de behöver inte bekymra sig om det med allt folket som kommer från Jobb och Utvecklingsgarantins Fas 3 för den biten är redan ombesörjd då arbetsförmedlingen betalar arbetsgivaren 225:- om dagen för varje inskriven. Det avgiftssystemet låter ruskigt likt en sämre variant av dagis-avgift.
Och har man inte läst vad arbetsförmedlingen skriver om Jobb och Utvecklingsgarantin i sina faktablad så borde man omgående göra det.
Där står allt om trälarnas "inskolning" och "sysselsättning"!